Tratamente naturiste, terapii complementare, produse CaliVita
Prima paginaAfectiuniCatalog produseTerapiiRemedii naturisteAfacerePromotiiPrincipii naturaleStil de viata
Cosul de cumparaturi

Produse adaugate:

 Momentan, cosul dvs. este gol.

Comanda telefonic: 0736.737271

Inapoi, la categoria principala:
Plante medicinale
Recomanda pagina curenta

  Orez

Oryza sativa, Familia: Gramineae (Poaceae)

Se apreciaza ca exista peste 3 000 de varietati de orez. Asa cum este recoltat, se cheama "paddy" (orez nedecorticat). Orezul "cargo" este orezul complet curatat de prima lui invelitoare - pleava. El corespunde la 80% din greutatea lui paddy. Se gaseste apoi orezul "semi-complet" (75% din paddy, care a suferit o prima prelucrare), orezul "alb" sau "albit" (60% din paddy) debarasat de ansamblul scoartei si de stratul proteic.

Principalii constituenti cunoscuti:

- vitaminele A, Bj, B2, Bt (care dispar la lustruire);
- hidrati de carbon;
- materii grase si azotate;
- calciu; fosfor; fier;
- potasiu; sodiu; sulf;
- magneziu; mangan; clor;
- iod; zinc; fluor; arsenic.

Proprietati:

- energetic, constructor;
- hipotensor;
- favorizeaza eliminarea ureei;
- astringent.

Indicatii:

- crestere;
- surmenaj;
- hipertensiune;
- azotemie;
- diarei, fermentatii intestinale.

Mod de folosire:

Uz intern: in alimentatie, sub diverse forme. Uz extern: cataplasme de faina contra inflamatiilor cutanate.

Nu consumati decat orez complet (nu orez glasat sau lustruit.) Fiind mai greu de fiert se va inmuia in prealabil. In tarile in care orezul constituie baza alimentatiei, folosirea orezului lustruit provoaca regulat "epidemii" de beri-beri (avitaminoza, prin lipsa vitaminelor B). Tratamentul consta in general in inlocuirea orezului lustruit cu paddy, deci cu orez nedecorticat. Leon Binet a revenit asupra proprietatilor hipotensive ale orezului si a binefacerilor lui in starile de azotemie. Dar, scrie el, "prin necesitatea duratei lungi a respectarii regimului, important e sa-1 facem acceptabil; asocierea orezului cu compot de mere, conferindu-i un gust placut, permite sa fie tolerat mai lesne". De vreme foarte indelungata, reteta aceasta se transmite in numeroase familii.

Comentarii (0)

Nume
E-mail ( nu se publica online )
Comentariu
Ca masura de securitate, va rugam sa tastati literele de mai jos exact asa cum apar.
»


Drepturi de autor © Terapii-naturiste.ro 2008 - 2012