Ghimbirul e utilizat de mii de ani ca stimulent digestiv. Efectele lui au fost studiate indelung si temeinic de catre oamenii de stiinta. Ghimbirul normalizeaza peristaltismul tractului digestiv, inlaturand atat constipatia, cat si diareea. El ajuta bacteriile bune, precum Lactobacillus, sa creasca – in prezenta ghimbirului Lactobacillus se multiplica de 5 ori mai repede. De asemenea, ghimbirul omoara unele dintre bacteriile cauzatoare de toxinfectii alimentare, cum sunt E.coli sau salmonella. Actiunea ghimbirului asupra tractului digestiv este similara enzimelor din papaya, doar ca ar fi necesar mai mult de 1 kilogram de papaya pentru a egala efectele unei linguri de ghimbir.

Ghimbirul poate fi folosit ca remediu impotriva balonarii sub diverse forme: extract de ghimbir (capsule), mestecarea unei jumatati de felii de radacina de ghimbir, consumarea ceaiului de ghimbir (infuzie, o cana de apa la o jumatate de lingura de radacina) sau a tincturii de ghimbir.

De asemenea, ghimbirul are calitati deosebite in combaterea starilor gripale si virozelor. Consumat sub forma de ceai, poate avea efecte deosebite de calmare si aneliorare a simptomelor: Ceai antigripal cu ghimbir si turmeric  

Alte calitati ale ghimbirului

Ghimbirul a fost de asemenea folosit in tratamentul vertijului, in colici, lipsa poftei de mancare, starile de voma din timpul sarcinii si in afectiunile reumatice, ameteli. Ghimbirul este utilizat ca supliment nutritiv deoarece ajuta la cresterea secretiilor de saliva si a sucurilor gastrice, imbunatateste peristaltismul intestinelor. In trecut, ghimbirul a fost utilizat la prevenirea acumularii gazelor in intestin. Uleiurile din radacina de ghimbir contin compusi care calmeaza tusea, au proprietati analgesice si de reducere a febrei.

Ghimbirul in calatorii

Datorita calitatilor sale anti-emetice ghimbirul si-a dovedit eficienta in tratamentul greturilor si prevenirea starilor de voma asociate cu raul de miscare. Un studiu efectuat pe studenti voluntari, predispusi la raul de miscare a scos in evidenta faptul ca un gram de praf de ghimbir a fost foarte eficient in reducerea simptomelor cauzate de raul de miscare. In mod uzual, ghimbirul ar trebui consumat cu o jumatate de ora inaintea calatoriei. Daca va urcati intr-o barca sau intr-o alta ambarcatiune si capitanul va ofera ghimbir sau prajitura cu ghimbir, nu refuzati niciodata. S-ar putea sa va ajute la prevenirea raului de mare.

Cum actioneaza ghimbirul

Ghimbirul face digestia mai eficienta. Gazele apar de cele mai multe ori atunci cand alimentele sunt digerate prea lent sau incomplet, caz in care mancarea ramane mai mult timp in intestine, fermenteaza si produce gaze. Daca alimentele sunt digerate repede si in totalitate se produc mai putine gaze.

Efectele ghimbirului se datoreaza in principal uleiului aromatic volatil care ii da si mirosul puternic si caracteristic. Ultimele studii releva faptul ca cel putin 6 din compusii activi ai radacinii de ghimbir sunt deosebit de importanti in asigurarea calitatilor anti-emetice. Acest efect al ghimbiruui nu pare sa se datoreze actiunii asupra sistemului nervos central ci datorita actiunii asupra tractului gastro-intestinal.

Precautii in folosirea ghimbirului

Consumul de ghimbir in exces poate cauza acid la stomac, diaree sau iritatii bucale. In cazul in care aveti pietre la colecist, trebuie sa consultati un doctor inainte de a consuma ghimbir. De asemenea, anuntati doctorul ca ati consumat ghimbir in cazul in care urmeaza sa suferiti o operatie sau o anestezie. Nu consumati ghimbir daca luati medicamente anticoagulante, inclusiv aspirina.