Cunoscut multora drept hrana favorita a lui Popeye Marinarul, spanacul nu este atat de bogat in fier precum se crede, insa are o sumedenie de alte substante valoroase - carotenoide si alte substante fitochimice, care impreuna cu vitaminele protejeaza organismul impotriva cancerului, colesterolului marit si pierderii vederii.

Spanacul contine:

  • beta-caroten - jumatate de cana de spanac fiert furnizeaza 4,4 mg, aproape doza zilnica recomandata a acestui antioxidant. Beta-carotenul ajuta la protectia impotriva cancerului si degenerescentei maculare.
  • folat - doua cani de spanac crud furnizeaza 116 ,mg de folat, aproape o treime din necesarul zilnic al acestei vitamine B, care ajuta l aprotejarea impotriva anemiei, defectelor genetice si infarctelor.
  • luteina si zeaxantina - aceste doua carotenoide in care spanacul este foarte bogat pot actiona impreuna pentru prevenirea degenerescentei maculare, cancerului de colon si cataractei.
  • oxalati - oxalatii inhiba absorbtia calciului si fierului din spanac. Spancacul si alte alimente bogate in oxalatiu nu sunt recomandate persoanelor care sufera de guta sau anumite tipuri de pietre la rinichi.
  • steroli vegetali - cercetatorii cred ca aceste substante pot ajuta la prevenirea cancerului si colesterolului marit.
  • vitamina C - aceasta vitamina antioxidanta poate ajuta la prevenirea degenerescentei maculare, osteoartritei si atacului cerebral.

Cum sa obtinem beneficiile maxime din spanac:

  • consumati spanacul crud sau fiert, dar nu il fierbeti mult
  • pentru a impiedica pierderea de vitamine b solubile in apa, preparati-l la aburi sau prajiti-l rapid
  • prin fierbere, proteinele, luteina si betacarotenul din spanac trec in forme cu biodisponibilitate mai mare
  • pentru a intensifica absorbtia carotenoidelor, mancati spanacul alaturi de o grasime sanatoasa pentru inima, cum e uleiul de masline sau pestele
  • pentru a fi mai usor de consumat, incorporati frunzele de spanac in smoothie-uri - vezi si Cum sa consumi mai multe legume

Bine de stiut!

Legumele cu frunze verzi inchise la culoare contin cantitati mari de vitamina K. Vitamina K este necesara pentru o coagulare corecta a sangelui si joaca un rol important in sanatatea oaselor.

Totusi, daca luati medicamente pentru fluidizarea sangelui, consultati medicul inainte de a consuma legume bogate in vitamina K. Cantitatile mari pot interfera cu actiunea anticoagulanta a medicamentelor.