Tratamente naturiste, terapii complementare, produse CaliVita
Prima paginaAfectiuniCatalog produseTerapiiRemedii naturisteAfacerePromotiiPrincipii naturaleStil de viata
Cosul de cumparaturi

Produse adaugate:

 Momentan, cosul dvs. este gol.

Comanda telefonic: 0735.535299

Recomanda pagina curenta

  Ulei volatil de lavanda (Aetheroleum lavandulae)

Uleiul se obtine din florile prelucrate în stare proaspata cu un randament de 0,5-1 %. Lavanda vera produce uleiul volatil cu mirosul cel mai fin, indeosebi in varietatile de cultura selectionate, pe cand Lavandula spica, datorita continutului mai mare in eucaliptol si camfor si in absenta unei cantitati suficiente de esteri, are un miros camforat.

Foarte utilizat este insa si uleiul de lavandin, datorita productivitatii sale mari in cultura. Actualmente, soiurile de lavanda de cultura sunt foarte numeroase si difera de la tara la tara.

Uleiul volatil de lavanda este un lichid de culoare galbena, cu un miros placut, usor lemnos si camforat. Se obtine prin antrenare cu vapori de apa sau, mai nou, prin extractii cu lichide supercritice; contine peste 120 de principii active printre care terpenele si derivatii terpenici, a-pinenul si p-pinenul, camfenul, limonenul, mircenul, sabinenul, eucaliptolul ocupand un loc important.

Componentii principali cantitativ si care imprima si mirosul de baza al uleiului de lavanda sunt linaloolul si acetatul de linalil (30-50%), buchetul este insa format si prin contributia geraniolului, eucaliptolului si camforului. Hidrocarburile monoterpenice reprezinta pana la 25% din compozitia uleiului.

Cel mai mare producator de ulei de lavanda este Franta, dar ulei de calitate se obtine si in Tasmania. Uleiul de provenienta engleza, desi foarte apreciat, intrand in compozitia unor ape de colonie de tip lavanda englezeasca, se produce doar pe scara mica, in principal la Norfolk.

Uleiul de lavanda este foarte utilizat in parfumerie si cosmetica, intrand in compozitia multor tipuri de parfum si ape de colonie.

Are o plaja foarte larga de recomandari, in primul rand fiind cea de sedativ, util impotriva iritabilitatii crescute, spasmelor, migrenelor, insomniilor. Are actiune sedativa si tonica asupra inimii (tensiune nervoasa, palpitatii), scade presiunea sangvina si calmeaza excitabilitatea cerebro-spinala.

O serie de cercetari au aratat ca uleiul de lavanda are proprietatea de a regla starea de excitabilitate a unor receptori interni, ceea ce conduce la normalizarea functiei cardiace. Ca mecanism al acestei actiuni se presupune ca determina anestezia receptorilor de reglare a presiunii si dilatarii capilarelor, localizati la nivelul jonctiunii carotida -plex carotidian, ceea ce conduce la ridicarea pragului de excitabilitate a cordului. De aici rezulta o dilatare capilara periferica, cu diminuarea stazei sangvine, astfel incat cantitatea de sange circulant se mareste.

Este un foarte bun agent citofilactic (regenereaza celulele pielii), putand fi considerat ca un regenerator dermic, calitate care face din uleiul de lavanda cel mai bun remediu pentru tratarea arsurilor.

Este folosit, de asemenea, pentru tratarea unor dermatite, eczeme, inflamatii ale pielii de diferite etiologii, rani, un rol important in toate aceste afectiuni avandu-1 proprietatile sale antiseptice si cicatrizante.

Comentarii (0)

Nume
E-mail ( nu se publica online )
Comentariu


Drepturi de autor © Terapii-naturiste.ro 2008 - 2012