Reflexoterapia este o formă de tratament efectuată prin masajul punctelor reflexe care exista pe suprafata corpului. Punctele reflexe se gasesc in anumite pozitii pe corp, cele mai multe fiind situate in talpile picioarelor și în palme. Aceste puncte se regăsesc pe o hartă a punctelor reflexe și masajul lor trebuie facut dupa anumite proceduri in functie de afectiunea care se urmareste a fi tratata. Reflexoterapia se executa direct de catre masseur, fara a folosi alte obiecte sau accesorii de masaj, direct cu mainile sale.

Reflexoterapia poate fi aplicată la toate categoriile de varstă, in scop profilactic sau de tratament a diferitelor afectiuni acute sau cronice. Avantajul acestei metode constă în lipsa toxicitatii si a efectelor secundare, foarte des intalnite in cazul tratamentelor medicamentoase. Prin reflexoterapie nu se tratează simptomatologia bolilor, ci cauzele lor. Reluarea normală a circulatiei sangelui în organul sau zona afectată este un mare castig, deoarece sangele transportă substantele nutritive, toxinele si factorii de apărare. O bună circulatie sanguină conduce la accelerarea vindecarii organelor atinse de boală, în plus determina reechilibrarea bioenergetică a zonei afectate.

In timpul efectuarii masajului, punctele reflexe trebuie controlate permanent pentru a nu se aduce atingere zonelor învecinate si pentru a realiza deblocarea cristalelor (de acid uric, saruri sau alte impuritati) care se aglomereaza in respectivele puncte.

Efectul imediat al reflexoterapiei este acela că se deblochează și se intensifică circulația sanguină si se face transportul toxinelor acumulate spre organele de eliminare sau detoxifiere. Perturbarea circulatiei sangelui din zonele reflexe face ca suferinta organului corespunzător să avanseze. Masarea zonelor reflexogene pe parcursul a mai multor sedinte, implică actiunea directa asupra cristalelor de toxine si a altor depuneri de toxine pe care apoi circulatia sangelui le va transporta catre organele de eliminare, îmbunătătind starea de sănătate. Buna circulatie sanguină este foarte importanta pentru fiecare organ sau zonă din organism, deoarece transportă material nutritiv, hormoni, anticorpi, oxigen, deseuri metabolice si alte substante neidentificate încă.

Cu cat circulatia sanguină este mai anevoioasă, cu atât va fi mai anevoioasă si vindecarea. Starea de sanatate trebuie intretinuta permanent. Pentru o buna sanatate este nevoie de miscare fizica, de exercitii si sport. Toate acestea influenteaza tonusul general al organismului si activitatea musculara, care in final actioneaza asupra sistemului circulator din organism (artere, vene, capilare). Dacă activitatea musculara scade, tesuturile se fibrozează, circulatia sanguină în acea zonă devine mai greoaie, articulatiile mainilor, picioarelor si ale coloanei vertebrale devin rigide, dureroase, afectand terminatiile nervoase sau vasculare din zona respectiva. Ca urmare, buna functionare a nervilor a circulatiei sangelui este periclitata, fluxul sanguin perturbandu-se datorită produselor toxice care se acumulează în organele afectate si în punctele lor reflexe.

Dacă circulatia sanguină este deficitară într-un anumit segment din corp sau într-un organ, functia acelui segment, respectiv organ, este perturbată, ajungandu-se (dacă situatia nu se remediază) la distrugerea structurilor afectate. Toate acestea conduc cu timpul la anchilozari, dureri, boli organice, intoxicarea organismului, slăbirea imunitatii, etc. Picioarele si mainile devin reci si uneori chiar dureroase. Dacă nu se acordă atentia cuvenită acestor stări în faza incipientă, se vor descoperi ulterior o serie de tulburari de functionare a organelor aflate in legătură cu zonele afectate.