Apiterapia este o forma veche de terapie care foloseste in scop medical produsele stupului de albine, atat cele create de albine cat si cele colectate de la albine. Printre acestea se numara veninul de albine, mierea, polenul, laptisorul de matca, propolisul sau ceara de albine.

Terapia cu produse apicole dateaza inca din cele mai vechi timpuri. Exista indicii ca aceasta a fost folosita cu mii de ani inainte de vechile civilizatii egiptene si chineze sau de greci, toate acestea fiind recunoscute pentru principiile de medicina bine puse la punct pe care le foloseau. Hipocrate, supranumit si "parintele medicinei" a recunoscut virtutile tamaduitoare ale veninului de albine in tratamentul artritei si altor afectiuni ale incheieturilor. Azi apar tot mai multe studii care nu fac altceva decat sa confirme prin metode stiintifice verificate ceea ce anticii au intuit de mult: proprietatile curative ale produselor apicole in tratamentul unor afectiuni circulatorii si neurologice, proprietatile anti-inflamatoare si bio-stimulatoare pentru sistemul imunitar.

Apiterapia este o metoda complexa de tratament. De cele mai multe ori, produsele apicole folosite nu sunt folosite separat ci in combinatii cu alte produse naturale sau uleiuri esentiale si au aplicabilitate foarte clara in anumite afectiuni. Este nevoie sa apelati la sfaturile si tratamentele prescrise de apiterapeuti certificati.