Achillea millefolium

Denumirea latină a acestei plante medicinale foarte raspandite la noi in tara, provine de la numele lui Achile, cel neinvins in lupte si invulnerabil la rani. La fel ca si Achile, coada soricelului are o serie de efecte terapeutice foarte importante: antiseptice, cicatrizante, antihipertensive, dermatoprotectoare, etc.

De la coada-şoricelului se culeg tulpinile şi florile albe. Alături de păpădie, coada-soricelului este planta medici­nală cea mai răs­pândită la noi în ţară, fiind întâlnită de la câmpie până în zona montană înaltă. Iu­beşte lumina soa­relui, de care are nevoie din abun­denţă, fiind foarte rezistentă atat la seceta cat si la ger. O găsim pe pajişti, prin fâneţe, pe marginile râurilor şi ale pâraielor, pe lângă drumurile de ţară şi în locurile virane. Se cu­lege pe vreme uscată, de preferinţă în miezul zilei, când are concentraţia maximă de uleiuri volatile.  

Remedii naturiste pe baza de coada soricelului

Pulbere uscata obtinuta din flori: prin macinarea fina a florilor uscate se obtine pulberea. Aceasta se poate folosi la prepararea ceaiurilor sau se poate consuma ca atare. Indicatii: probleme de fertilitate feminina. Se iau cate 3 linguriţe pe zi, în cure de pa­tru săptămâni, urmate de 2 săptămâni de pauză.

Infuzie de coada soricelului contra indigestiei, colecistitei si problemelor biliare - O echipă de cercetători din cadrul Universităţii din Viena a determinat prin experi­mente că principiile active din coada-şoricelului au puternice efecte coleretice (ajuta la evacuarea bilei). Extractele din coada-şoricelului sunt de trei ori mai puternice decât anghi­narea, care era cea mai folosita planta în tratarea acestei afecţiuni. Acest preparat se foloseşte şi ca ad­ju­vant în colecistită, substanţele aromate pe care le con­ţine având efecte antiinflamatoare şi calmante asupra vezicii biliare.

Contra indigestiei şi dispepsiei, se administrează 100 ml de infuzie combinată, cu 10 minute înainte de fiecare masă. Principiile amare din coada-şoricelului îmbunătăţesc peristaltismul tubului digestiv, amplifică secreţia de sucuri gastrice, reduc senzaţia de greaţă sau de inapetenţă.

Suc proaspat din coada soricelului - extras prin mixarea in blender a plantei proaspete cu apa in proportii egale (ex 50 grame de planta la 50 ml. apa), apoi se stoarce printr-un tifon si se bea cate 50 ml zilnic pentru tratarea afectiunilor hepatice (ciroza, hepatita).

Tinctura de coada soricelului - pentru afectiuni cardio-vasculare: colesterol marit, hipertensiune arteriala (se administreaza cate 5 ml pe zi)

Cataplasma din flori de coada-soricelului - pentru afectiuni dermatologice, alergii cutanate si eczeme. De asemenea, se poate trata acneea si transpiratia excesiva folosind infuzii si extracte de coada soricelului.