Electroterapia foloseste un anumit tip de aparat care emite niste curenti de slaba intensitate si care sunt aplicati apoi cu ajutorul unor electrozi pe pielea pacientilor in diferite locatii pentru a creste tonusul muscular si pentru a reduce anumite dureri cronice. 

Principiile electroterapiei

S-a constatat ca electrostimularea cu ajutorul curentilor electrici de slaba intensitate are efecte analgezice daca frecventa curentilor este mai mica de 20Hz. Acest lucru face ca nervii care transmit senzatia de durere sa fie stimulati cu ajutorul curentilor si nu mai transmit durerea pentru o anumita perioada de timp, blocând practic senzatia de durere. Tehnica se numeste TENS (neurostimulare electrica transcutanata)

Curentul cu frecventa medie (60-200 Hz) este utilizat pentru electro-stimularea musculara. Practic, acest tip de curent provoaca contractia muschiului pe care este aplicat si se foloseste pentru tonifierea musculaturii, fara a se urmari obtinerea efectului analgezic descrisa mai sus. Unele tehnici de slabire si scadere in greutate, reducerea stratului adipos, etc. pot folosi aceasta tehnica aflata la limita intre terapie si infrumusetare / sport.

Contraindicatiile electroterapiei

Nu se poate folosi in zona adiacenta inimii deoarece poate induce aritmii sau stop cardiac. De asemenea, nu se poate folosi de persoane care au implantate dispozitive de tip pace-maker, proteze metalice. Nu se recomanda folosirea lor in timpul sarcinii.