Colesterolul - prin definitie  este un nutrient esential pentru organism de care este nevoie atat in structura membranei celulare cat si a tecilor de mielina. Din punct de vedere functional, celulele au nevoie de colesterol ca precursor al acizilor biliari si hormonilor steroidieni. Ficatul produce aproximativ 70% din cantitatea de colesterol utilizat zilnic de un adult normal (aprox. 1 gram utilizat pe zi). Restul de 30% provine din mancare.

In primul rand trebuie sa cunoasteti ce este colesterolul, cum se formeaza colesterolul si cum se poate regla cantitatea de colesterol din sange. Poate ca multi dintre dvs. au auzit despre colesterolul bun (HDL) si colesterolul rau (LDL). Fiecare organism animal contine aceste doua forme de prezentare a colesterolului si fiecare din acestea joaca un rol foarte bine stabilit in cadrul proceselor care au loc in organism.

Contrar credintei populare legate de colesterolul "bun" si "rau", nu exista 2 tipuri diferite de molecule de colesterol. Colesterolul este de un singur fel. Totusi, datorita slabei solubilitati in sange acest colesterol are nevoie de un transportator, si acesta este reprezentat de particulele de lipoproteine. Aceste "vehicule" ale colesterolului determina natura "buna" sau "rea" a colesterolului.

Colesterolul are rol structural si functional in fiecare celula a corpului. Daca ne gandim ca fiecare celula a corpului este ca o caramida din constructia unei case, se poate spune ca acest colesterol joaca in organism rolul mortarului care tine caramizile lipite unele de altele in cazul casei. Aceasta abordare este simplista, colesterolul are mult mai multe functii in organism, insa pentru a intelege mai usor, ne putem limita la aceasta explicatie.

Colesterolul este produs in ficat si apoi este transmis prin fluxul de sange catre toate celulele din corp cu ajutorul LDL (LDL = Low Density Lipoproteins). Ficatul unui om sanatos poate sa produca singur tot colesterolul de care are nevoie organismul, fara a fi nevoie sa fie ajutat si din alte surse. In drumul sau prin vasele de sange LDL transporta si furnizeaza colesterolul celulelor care au nevoie de el. Daca aceste celule nu mai au nevoie de colesterol, ele trimit un semnal cum ca nu mai au nevoie de acesta si LDL il transporta mai departe cu ajutorul fluxului sanguin. Partea proasta e ca daca la sfarsitul traseului a mai ramas colesterol in acest LDL inainte de a ajunge in ficat pentru a fi trimis din nou “in misiune” o parte din acesta se depune pe peretii vaselor de sange. In decursul timpului, aceste depozite de colesterol pot creste si pot ajunge sa obtureze aproape complet anumite vase de sange cauzand boli grave (de ex. atac de cord, ateroscleroza)

Din fericire, corpul uman produce si HDL (High Density Lipoproteins). Acest HDL are acelasi traseu cu LDL si are rolul de a curata depozitele de colesterol depuse pe peretii vaselor de sange, aducandu-l din nou in ficat unde este transformat in bila si trimis apoi spre intestine pentru a asigura digestia.

Totalul de colesterol din sange se compune din colesterol LDL si colesterol HDL. Valorile mari de LDL sunt considerate drept "rele", in schimb valorile mari ale HDL sunt considerate drept "bune", pentru ca HDL-ul combate depunerile de colesterol pe peretii vaselor. Cand valoarea totala a colesterolului depaseste 200 mg/dl, medicul ar trebui sa ceara determinarea separata pentru valorile LDL-ului si ale HDL-ului, pentru a aprecia mai corect riscul instalarii arteriosclerozei. Nivelul de LDL mai mare de 160 mg/dl este considerat crescut, iar cel de peste 190 de mg/dl, ca periculos. Valorile HDL-ului sunt considerate prea scazute, cand coboara sub 40 mg/dl.

Cititi mai multe informatii despre colesterol!

Alimente recomandate pentru colesterol

Tratamentul naturist se face prin dietoterapie, alegand cu grija alimentele pe care le consumati zilnic, si care nu trebuie sa va aduca un aport prea mare de colesterol de origina animala, deoarece asa cum ati citit, organismul uman este capabil sa isi produca singur tot colesterolul de care are nevoie in fiecare zi. Homeopatia poate ajuta si ea prin scheme de tratament adaptate organismului dvs. De obicei se foloseste Cholesterinum 30CH, 3 granule dimineata si Olea Europeea, macerat in glicerina 1D - 20 picaturi seara in cure de 20 de zile pe luna.

Metodele naturiste de tratament se refera si la adoptarea unui stil de viata sanatos, prin miscare zilnica, renuntarea la alimentele nesanatoase si la fumat. Cel mai simplu mod in care puteti sa va evaluati stilul de viata si de alimentatie este calcularea indicelui de masa corporala, care trebuie sa se incadreze intre 18 si 25. Alimentele consumate trebuie sa fie bogate in fibre vegetale. Iata cateva remedii naturiste si alimente recomandate pentru scaderea si mentinerea colesterolului in limite normale:

Fulgii de ovaz sunt o sursa excelenta de fibre solubile, care tapiseaza intestinul cu un soi de gel si reduce absorbtia grasimilor ingerate. Consumul in fiecare dimineata a unui bol cu fulgi de ovaz, amestecati cu iaurt degresat, produce un efect hipocolesterolemiant semnificativ.

Prunele, fasolea uscata, vinetele si sparanghelul sunt, de asemenea, surse bune de fibre solubile.

Boabele de mustar, inghitite cu apa, antreneaza o scadere a LDL-ului de circa 7%.

Suc de portocale la micul dejun. Proaspat stors, sucul de portocale ingerat dimineata are un efect benefic asupra echilibrului lipidic. Intr-un studiu recent, persoanele carora li s-a cerut sa bea trei pahare de suc pe zi au inregistrat o scadere a valorilor colesterolului de 21%. Beti sucul la maximum 5 minute dupa ce l-ati stors, pentru ca lumina zilei distruge vitamina C.

Peste, pentru acizii grasi Omega 3. Substitut ideal pentru carne, pestele, mai ales cel oceanic, contine acizi grasi Omega 3, care duc la scaderea colesterolului "rau". Ideal ar fi sa mancam de trei ori pe saptamana - de preferinta macrou, ton, somon proaspat, sardele in conserva.

Remedii naturiste pentru colesterol

Ulei de peste - se iau doua capsule de 1000 mg pe zi. Contin formele cele mai active de acizi grasi Omega 3.

Ceapa rosie. Este bogata in sulf, care creste nivelul colesterolului "bun", si inquercetina, un antioxidant care combate LDL-ul. Ceapa rosie isi datoreaza culoarea flavonoidelor, de asemenea benefice pentru organism.

Seminte de in. Sunt o sursa bogata de Omega 3 si de fibre solubile. Dupa ce sunt date prin rasnita de cafea, amestecati-le cu iaurt si cu cereale, la micul dejun. Un studiu realizat recent in Olanda a dovedit ca inul - 2 linguri de seminte pe zi - duce la scaderea colesterolului cu aproximativ 18%! Mestecati-le bine, caci nefaramitate suficient, strabat tubul digestiv fara a-si delivra continutul.

Uleiul de masline. Numeroase studii au dovedit ca el scade valorile LDL-ului (colesterolul rau) si le creste pe cele ale HDL-ului (colesterolul bun). E suficient sa consumam 2 linguri de untdelemn de masline pe zi, pentru a scadea nivelul colesterolului, in mod semnificativ, intr-o singura saptamana. Utilizati-l cat mai frecvent, atat la gatit, cat si in preparatele netrecute prin foc.

Fructe cu coaja tare. Sunt foarte bogate in grasimi nesaturate, deci si in Omega 3. Mai ales nucile si migdalele produc scaderea colesterolului. Mancati in fiecare zi un pumn de fructe, pe post de desert, inlocuind prajiturile. Dar nu exagerati, pentru ca sunt bogate in calorii.

Renuntati definitiv la alimentele ce contin grasimi saturate, principala sursa de colesterol: mezeluri (cu exceptia suncii slabe), carne grasa de porc, vita, oaie, branzeturi grase si fermentate.

Daca nu puteti renunta la carnea rosie, alegeti carnea de vanat. Carnea de cerb, de mistret sau de caprioara e mult mai putin grasa decat cea de vita. Ca sa se inmoaie, marinati-o 48 de ore, inainte de a o consuma.

Alegeti produse lactate usoare: lapte degresat, branza de vaci, iaurt fara grasimi.
 

Un paharel de vin. Alcoolul - indiferent sub ce forma - creste nivelul colesterolului bun, cu conditia sa fie baut moderat. Ceea ce inseamna: un pahar pe zi pentru femei si doua pahare pentru barbati. Printr-un "pahar" se intelege 25 ml alcool tare, 125 ml de vin si 250 cl bere. Daca depasiti aceste doze, neajunsurile sunt mai mari decat beneficiile. Vinul rosu are avantajul ca furnizeaza anti-oxidanti extrem de benefici pentru inima.

Usturoiul. Incercati sa consumati in fiecare zi cel putin un catel de usturoi. Bulbii contin un compus al sulfului numit alicina, care raspandeste un miros neplacut, dar scade semnificativ colesterolul.