- Beneficiile consumului de fructe
- Inscrieri gratuite pentru centrele medicale naturiste
- Eugen Giurgiu - omul care a descoperit si promovat tratamentele naturiste
- O clasificare a terapiilor alternative
- Cum actioneaza remediile homeopate
- Cum actioneaza impreuna Feng Shui, cristaloterapia si cromoterapia
- Ce este medicina alternativa si complementara?

Index tratamente naturiste A .. Z
Index afectiuni A .. Z

Spanacul
Cunoscut multora drept hrana favorita a lui Popeye Marinarul, spanacul nu este atat de bogat in fier precum se crede, insa are o sumedenie de alte substante valoroase - carotenoide si alte substante fitochimice, care impreuna cu vitaminele protejeaza organismul impotriva cancerului, colesterolului marit si pierderii vederii.
Spanacul contine:
- beta-caroten - jumatate de cana de spanac fiert furnizeaza 4,4 mg, aproape doza zilnica recomandata a acestui antioxidant. Beta-carotenul ajuta la protectia impotriva cancerului si degenerescentei maculare.
- folat - doua cani de spanac crud furnizeaza 116 ,mg de folat, aproape o treime din necesarul zilnic al acestei vitamine B, care ajuta l aprotejarea impotriva anemiei, defectelor genetice si infarctelor.
- luteina si zeaxantina - aceste doua carotenoide in care spanacul este foarte bogat pot actiona impreuna pentru prevenirea degenerescentei maculare, cancerului de colon si cataractei.
- oxalati - oxalatii inhiba absorbtia calciului si fierului din spanac. Spancacul si alte alimente bogate in oxalatiu nu sunt recomandate persoanelor care sufera de guta sau anumite tipuri de pietre la rinichi.
- steroli vegetali - cercetatorii cred ca aceste substante pot ajuta la prevenirea cancerului si colesterolului marit.
- vitamina C - aceasta vitamina antioxidanta poate ajuta la prevenirea degenerescentei maculare, osteoartritei si atacului cerebral.
Cum sa obtinem beneficiile maxime din spanac:
- consumati spanacul crud sau fiert, dar nu il fierbeti mult
- pentru a impiedica pierderea de vitamine b solubile in apa, preparati-l la aburi sau prajiti-l rapid
- prin fierbere, proteinele, luteina si betacarotenul din spanac trec in forme cu biodisponibilitate mai mare
- pentru a intensifica absorbtia carotenoidelor, mancati spanacul alaturi de o grasime sanatoasa pentru inima, cum e uleiul de masline sau pestele
- pentru a fi mai usor de consumat, incorporati frunzele de spanac in smoothie-uri - vezi si Cum sa consumi mai multe legume
Bine de stiut!
Legumele cu frunze verzi inchise la culoare contin cantitati mari de vitamina K. Vitamina K este necesara pentru o coagulare corecta a sangelui si joaca un rol important in sanatatea oaselor.
Totusi, daca luati medicamente pentru fluidizarea sangelui, consultati medicul inainte de a consuma legume bogate in vitamina K. Cantitatile mari pot interfera cu actiunea anticoagulanta a medicamentelor.
Vezi si alte remedii naturiste din categoria Fructe si legume
Distribuiti aceasta pagina!
Centre medicale naturiste din tara
Cluj-Napoca, Cluj
Tel: 0751-404055
nutritie-si-stil-de-viata.ro
Ramnicu Valcea, Valcea
Tel: 0350.431.692
0758.287.242

Bucuresti, Bucuresti
Tel: 0766671103
0766671103

Timisoara, Timis
Tel: 0723.34.76.54
0746.34.76.54

Brasov, Brasov
Tel: 0040 751 04 00 01

Lugoj, Timis
Tel: + 40 723 197 488

Cluj-Napoca, Cluj
Tel: 0264 444 727
0741 029 271

Bucuresti, Bucuresti, Sect1
Tel: 0733314390
0747640856

Bucuresti, Bucuresti, Sect1
Tel: 021 310 65 07
0722 363 577

Bucuresti, Bucuresti, Sect1
Tel: 0722761443
021.3161849
