Folosirea remediilor din plante pentru a combate si a vindeca bolile reprezinta probabil, cea mai veche forma de medicina.

Fitoterapia este o metoda terapeutica foarte raspandita in lume. Practic aceasta metoda se afla la baza medicinei clasice si este una dintre metodele de terapie naturiste acceptate de catre oamenii de stiinta, spre deosebire de alte forme de terapii alternative. Asta si datorita faptului ca fitoterapia, folosind extracte din plante, trateaza in acelasi fel ca si medicina alopata - prin metoda contrariilor. Adica, extractele fitoterapice sunt astfel alese incat sa aiba actiunea lor anti-boala/afectiune.

Deosebirea intre fitoterapie si medicina clasica este insa aceea ca extractele folosite in fitoterapie sunt extracte complete, pe cand cele din medicina alopata sunt partiale sau izolate. Astfel, unul dintre principiile fitoterapiei este acela ca actiunea conjugata a tuturor elementelor plantei este mult mai puternica decat actiunea elementelor izolate. Astfel, spre exemplu, extractul de eucalipt are o puternica actiune antidiabetica, desi niciuna dintre moleculele constituente nu are aceasta actiune daca este luata separat. Moleculele actioneaza in sinergie pentru un efect mult mai puternic.

Progresul stiintific a facut posibila izolarea compusilor si identificarea substantelor chimice din plante care au efecte terapeutice evidente.. Aceste substante chimice au fost ulterior obtinute prin sinteza, in laborator, realizandu-se astfel medicamentele clasice.

Precautii speciale

  • Remediile din plante contin constituenti activi care pot fi daunatori daca sunt luati in exces. Respectati concentratiile si dozele recomandate si, daca aveti vreo indoiala, adresati-va unui medic cunoscator al medicamentelor din plante.
  • Pentru remediile cumparate din magazin, respectati doza recomandata pe eticheta.
  • Nu luati remedii din plante in combinatie cu medicamente conventionale fara a cere aprobarea medicului.
  • In caz de sarcina si alaptare, daca aveti vreo problema medicala sau daca ati trecut de 70 de ani si aveti o sanatate precara,, faceti un control medical inainte de a lua plante medicinale.
  • Nu dati remedii din plamte copiilor sub 16 ani fara un control la medic, care sa stabileasca dozajul corect.

Consultati un specialist

Remediile din plante pot fi folosite pentru tratarea multor suferinte obisnuite, precum si pentru a creste energia si imunitatea. Desi pot fi folosite pentru autotratamente, este recomandat sa cereti sfatul unui fitoterapeut. Exista medici calificati care au studiat si fitoterapia. Naturopatii nu au de obicei calificare medicala clasica, dar au trecut printr-o pregatire multilaterala. Trebuie sa va asigurati ca practicianul la care apelati detine un atestat profesional oficial.

Un fitoterapeut va va pun eintrebari privind antecedentele medicale pe care le aveti, regimul alimentar, stilul de viata.. La nevoie va executa o examinare fizica. Dupa evaluarea starii de sanatate, va cauta cauza profunda a problemei si eventualele dezechilibre organice care ar fi putut sa o provoace. Fitoterapeutul considera ca pana nu aboredaza acest dezechilibru problema fundamentala nu va fi rezolvata, desi se poate ca simptomele sa fie atenuate sau chiar suprimate.

Fitoterapeutul va va da sfaturi privind dieta, pentru a va ajuta sa faceti fata solicitarilor si va poate recomanda un amestec de plante medicinale adaptat necesitatilor individuale. Consultatia initiala dureaza cam o ora. Sedintele ulterioare, cand fitoterapeutul poate sugera ajustari, dureaza mai putin, cam o jumatate de ora.

 

Plantele pot fi folosite pentru:

  • uz intern - administrare bucala, sub forma pastile gata preparate sau ceaiuri - sub forma de infuzie sau decoct
  • uz extern - prin bai de plante, inhalatii, comprese, cataplasme