Hirudoterapia este o forma de tratament naturist folosind lipitorile. Denumirea de hirudoterapie provine de la un constituent important din saliva lipitorilor (hirudina).  Acest tratament se crede ca a existat inca de pe vremea Egiptului antic, fiind descoperite inscriptii care atesta folosirea lipitorilor in tratamentele care se efectuau in acea vreme. De-a lungul istoriei au existat de asemenea numeroase atestari documentare despre tratamentele cu lipitori ale diferitelor scoli de medicina, hirudoterapia fiind o forma de tratament foarte utilizata si apreciata in Europa secolelor XVI - XVII in lipsa altor remedii. De asemenea, lipitorile erau gatite si consumate la curti regale, ca delicatese.

Lipitorile sunt niste organisme cu forma ca de viermi cu lungime in jur de 10 cm. Acestea dispun de 3 maxilare si aproape 300 de dinti cu ajutorul caora se lipesc de un alt organism (pacient in cazul nostru) pentru a se hrani cu sangele acestuia. Desi ceea ce fac ele pare scarbos, dureros sau periculos, nu este deloc adevarat. Efectele terapeutice ale folosirii lipitorilor sunt foarte apreciate si uneori fac ceea ce chirurgia moderna nu a reusit inca: ajuta sa se recupereze mult mai repede pacientii dupa operatii estetice, de reconstructie sau de alta natura prin fluidizarea circulatiei sanguine in zonele traumatizate in urma operatiei. Dar efectele benefice ale folosirii lipitorilor nu se opresc aici. Exista foarte multe afectiuni in care aceste lipitori si-au dovedit eficienta. Acest lucru a facut ca in SUA ele sa fie considerate "dispozitive medicale" de unica folosinta. Lipitorile nu sunt prelevate din natura ci sunt crescute in conditii controlate. Dupa folosire, acestea se distrug si nu se mai folosesc la un alt pacient.

Cercetari stiintifice recente efectuate asupra lipitorilor au dus la izolarea din saliva lipitorilor a unui complex de substante biologic-active, cu efect curativ pentru organismul uman.  Aceste substante, ajungand in singele corpului uman produc un efect anestezic, antiinflamator si actioneaza impotriva edemelor, micsoreaza probabilitatea formarii trombelor, activeaza microcirculatia sangvina si limfatica, stabilizeaza si intaresc sistemul imunitar al pacientilor. 

Hirudoterapia din zilele noastre este deosebit de eficienta in tratarea ischemiei, problemelor legate de tensiunea arteriala, tratarea edemelor, recuperarea post-operatorie a zonelor traumatizate prin operatie. Hirudoterapia da rezultate si in cazul depunerilor de grasimi si a celulitei. Substantele biologic active din glanda salivara a lipitorii medicinale (complex de enzime, hirudina, etc) permit folosirea lipitorilor in tratamentul bolilor infectioase, atenuarea durerii in cazul multor suferinte. Asigurati-va ca faceti acest tratament intr-un centru medical specializat in acest tip de tratamente deoarece folosirea necorespunzatoare a lipitorilor poate produce si efecte nedorite pentru pacienti. Se poate considera ca tratamentul cu lipitori medicinale este ca un fel de acupunctura deoarece efectul acelor de acupunctura poate fi comparat cu intepaturile produse de lipitori.