Kinetoterapia, este un tip de gimnastică medicală, care se poate traduce ca "terapia prin mișcare". Kinetoterapia se folosește in recuperarea medicală și presupune efectuarea unor anumite exerciții fizice si msicari dupa un anumit program în funcție de particularitatile fiecarei persoane și de afecțiunea pe care doreste sa o trateze. Se mai folosesc si alte denumiri alternative: chinetoterapie, kinetologie medicala.

Kinetoterapia se face de cele mai multe ori in sali de tratament dotate cu instrumente speciale. Veti gasi in salile de kinetoterapie: mese si paturi speciale, scripeti si greutati, spaliere, scari, oglinzi de mari dimensiuni, biciclete medicinale, mingi, saltele, aparate multifunctionale cu greutati pentru izolarea miscarilor pe grupe de muschi.

Kinetoterapia se poate face in grup sau individual. Unele exercitii de kinetoterapie se fac in bazine cu apa (hidroterapie) unde locul greutatilor este luat de miscarea in apa care franeaza si ingreuneaza miscarea naturala a mainilor si picioarelor, adaugand un efort suplimentar. De cele mai multe ori, aveti nevoie de un kinetoterapeut, dar odata cunoscut programul de exercitii puteti sa le efectuati si singuri. Kinetoterapeutii sunt persoane care au urmat cursuri speciale in cadrul facultatilor cu profil sportiv sau care au obtinut aceasta calificare inafara lor dupa ce au urmat cursuri de specialitate. Ei stiu cel mai bine cum trebuie executat un program de recuperare medicala pentru anumite afectiuni, asa incat va sfatuim sa alegeti o sala de kinetoterapie bine dotata din apropierea domiciliului dvs, deoarece programele de recuperare medicala sunt uneori de mai lunga durata si va trebui sa frecventati mai des aceste centre medicale pana cand veti ameliora suferinta pe care o aveti.