Naturopatia este un complex de terapii si tratamente bazate exclusiv pe remedii naturale, precum: razele soarelui, apa, aer, o dieta diversificata si naturala.

Naturopatia ca ideologie si ca metode de tratament pleaca de la puterea de auto-vindecare a organismului uman. Prin metodele folosite de naturopati, acestia incearca sa stimuleze forta vitala de auto-vindecare prin expunerea pacientilor la elementele naturale in mijlocul carora omul a aparut si a evoluat, si care au constituit de mii de ani singura forma de hrana si in acelasi timp singurele remedii cu care a supravietuit in trecut.

Naturopatii folosesc in tratamentele lor diverse plante naturale sau alte remedii pentru a imbunatatii sistemul imunitar al pacientilor. Este uneori practicata in combinatie cu alte forme de medicina alternativa.

O consultatie naturopata de obicei incepe cu un interviu despre istoria medicala, stilul de viata, obiceiurile alimentare si nivelul de stres la locul de munca. In plus, medicul naturopat va incerca sa descopere cauzele profunde ale bolii sau afectiunii inainte de a interveni. De exemplu, o durere de cap recurenta nu va fi tratata cu medicamente analgezice. Inainte de a prescrie un tratament, naturopatul va cerceta originea durerii: o afectiune a sistemului muscular sau osos, o problema nutritionala (nivel scazut de glucide, de exemplu), lipsa de somn, stres excesiv, etc.