Acneea - este o afectiune a pielii care apare ca urmare a suprainfectarii bacteriene a porilor de pe suprafata pielii. Cele mai afectate zone sunt de regula si cele mai expuse la factorii de mediu (praf, alergeni, etc). Coșurile sunt tratate de obicei cu ajutorul lotiunilor dermatologice, cremelor si unguentelor farmaceutice, insa la fel de eficiente s-au dovedit si remediile naturiste.

Remedii naturale pentru acnee

Dintre remediile naturale, cele mai folosite in eliminarea acneei (cosurilor) sunt - in ordinea eficientei:

  • extract de cimbru
  • tinctura de galbenele
  • tinctura de smirna

Toate aceste plante au calitati antibacteriene si sunt indicate pentru a trata acneea de cauza infectioasa sau acneea juvenila. Pentru a testa calitatile terapeutice ale acestor remedii, la Universitatea din Leeds s-a facut recent un studiu prin care cercetatorii au dorit sa se determine proprietatile antibacteriene ale fiecarui remediu dintre cele mentionate mai sus. S-au realizat mai multe tipuri de extracte alcoolice din aceste substante si apoi au fost combinate cu bacterii din familia Propionibacterium, care sunt printre principalele bacterii cauzatoare de acnee. Rezultatele studiilor au fost surprinzatoare. Cimbrul s-a dovedit a fi cel mai eficient, distrugand in medie 100.000 de bacterii pe mililitru de tinctura. 

Alte sfaturi pentru tratamentul si preventia acneei:

Este important sa alocati timp suficient de odihna organismului (7-8 ore pe zi)

Evitati expunerea excesiva la soare, deoarece agraveaza puseele de acnee

Evitati sau reduceti consumul alimentelor bogate in zahar (bauturi, dulciuri), sare, mezeluri, conserve, branzeturi, cartofi, paste fainoase, mancaruri condimentate si consumati mai multe legume (spanac, broccoli), peste, ulei vegetal. 

Tratamente naturiste pentru acnee:

Remedii homeopate:  Eugenia jambosa  5HC, 3 granule, seara

Fitoterapie: o baie de vapori pe zi pentru zona fetei cu infuzie de flori de soc (2 parti), galbenele (1 parte) si eucalipt (1 parte) tipm de 12 zile. Pentru cosuri in alte zone: aplicati zeama proaspata de varza direct pe cosuri.

Aromaterapie: aplicati direct pe cos ulei esential de cimbru cu tuianol pur.